X
  • Gemakkelijk in huis
  • Altijd op voorraad
  1. Home  »  
  2. Wiki  »  
  3. Categorie: Aannemers  »  
  4. Bouwmateriaal

Bouwmateriaal

Bouwmateriaal is een zeer breed begrip en omvat al het materiaal wat benodigd is voor het bouwen of verbouwen en de afwerking en versiering van een constructie. Bouwmaterialen bestaan al sinds het begin van de mensheid en in vrijwel alle gevallen zijn natuurlijke producten de basis geweest voor bouwmaterieel. Heel vroeger was het hout, stro, riet en leem dat het belangrijkste bouwmateriaal was om woningen te bouwen. Deze materialen zijn constant door de mens bewerkt tot verbeterde bouwmaterialen. Hierdoor de uiteindelijke constructies van woningen en gebouwen in de afgelopen eeuwen vele malen sterker geworden. Een van de belangrijkste uitvindingen op het gebied van bouwmateriaal is toch wel beton. Pas toen was het mogelijk om echte grote en sterke bouwwerken te bouwen.

Beton als bouwmateriaal

Beton is ooit uitgevonden in de Romeinse tijd. Het was nog een andere betonsoort dat wij vandaag de dag kennen. Als bindmiddel werd tras of kalk gebruikt. Dat het toch een sterk materiaal was, wordt bewezen doordat het Pantheon en het Colloseum er tegenwoordig nog steeds staan. Maar het gebruik van beton raakte na verloop van tijd in onbruik. Eeuwenlang werd er geen beton meer gebruikt, totdat in 1824 het Portlandbeton werd uitgevonden. De naam is afgeleid van Portlandsteen, afkomstig uit het Engelse Isle of Portland. Toen in 1845 ook nog het gewapende beton werd uitgevonden, werd het gebruik van beton weer razend populair. Tegenwoordig is er haast geen bouwwerk meer te vinden zonder beton. Beton mag dus wel als het belangrijkste bouwmateriaal gezien worden.

Overige bouwmateriaal en afval

Andere vormen van bouwmateriaal dat veelvuldig in constructies gebruikt worden zijn hout, baksteen, kalksteen en tegenwoordig ook veel kunststof als een nieuwe vorm van bouwmateriaal. Kunststof is vooral terug te vinden in kozijnen, leidingen voor drink- en afvalwater en elektriciteitsleidingen. Ook in veel isolatiemateriaal is kunststof verwerkt. Bouwmateriaal kan lang meegaan, maar op een gegeven moment wordt het gesloopt. Bouwmateriaal komt dan voor in bouwafval. De afvoer van bouwmateriaal is in Nederland aan strenge voorschriften gebonden. Bouwmateriaal moet altijd gescheiden worden afgeleverd, zodat er zoveel mogelijk hergebruikt kan worden.

Geplaatst in
Categorie: Aannemers