Prijsstijgingen houthandel: wat betekent dit voor jou?

Nieuws

Wanneer je in de bouwsector opereert of als particulier verbouwplannen hebt is het je vast niet ontgaan; de prijs van bouwmaterialen is sinds vorig jaar tot grote hoogte gestegen. Dat is in de houtwereld niet anders. Waar komen deze prijsstijgingen vandaan, hoe gaan wij daar bij Houthandel de Graafschap mee om en nog belangrijker: wat betekent dit voor jou? André van Maaren, inkoper bij Houthandel de Graafschap, legt het je uit.

“2021 is, vanwege de sterk stijgende prijzen, een uitdagend jaar geweest. Niet alleen voor ons, maar voor de gehele bouwsector. De verwachting is dat het in 2022 nóg uitdagender wordt. Opnieuw gaat de markt te maken krijgen met flinke prijsverhogingen. Daarnaast is er in een aantal producten schaarste aan het ontstaan”, vertelt André.

Verschillende scenario’s

Met name de aanhoudende berichten vanuit de importeurs met voorbehouden omtrent levertijden en beschikbaarheid doen André vermoeden dat we ook dit jaar te maken krijgen met prijsstijgingen die soms niet van de lucht zijn. “De containermarkt is nog steeds verstoord doordat de containers op verkeerde plaatsen in de wereld staan. De vrachttarieven zijn inmiddels enorm verhoogd. Maar ook de productie heeft vanwege corona klappen gehad en heeft op veel plaatsen stilgelegen.”

Dat betekent dat André in zijn dagelijkse werk continu met verschillende scenario’s rekening moet houden om de klanten van Houthandel de Graafschap optimaal te bedienen. “Naast onze gebruikelijke leveranciers werken we ook met schaduwleveranciers. Als onze vaste leverancier onverhoopt niet kan leveren, kunnen we de schaduwleveranciers inzetten. Deze kruisbestuiving heeft vorig jaar prima gewerkt. Zo zorgen wij ervoor dat de betrouwbaarheid, kwaliteit en flexibiliteit blijft zoals de klant van ons gewend is.”

Prijsstijgingen per houtsoort

André deelt graag zijn expertise en legt hieronder per houtsoort uit welke prijsstijgingen er te verwachten zijn en waar dit door komt:

Vuren hout

“Door de enorme vraag wereldwijd – met name vanuit de VS en China – zijn de prijzen in 2021 enorm gestegen. Daarnaast exporteert Rusland geen stammen meer, terwijl de vraag wereldwijd enorm is en ook nog steeds verder toeneemt. Dat is ook in Nederland te merken doordat de houtskeletbouw en CLT een steeds grotere vlucht nemen. Daarnaast draagt vuren positief bij aan de CO2-discussie en schrijven gemeentes steeds meer houtbouw voor. Alles bij elkaar opgeteld – inclusief de signalen die we vanuit de zagerijen ontvangen – zijn dat redenen genoeg om aan te nemen dat de prijzen weer structureel gaan stijgen. Het is dan ook raadzaam om vooruit te denken en tijdig bestellingen door te geven. Wij denken graag met de klant mee. Een aanpak die werkt, want vorig jaar hebben we weinig klanten teleurgesteld.”

Douglas

“De vraag naar Douglas hout is onverminderd groot, terwijl de prijzen blijven stijgen. Zagerijen hebben te weinig geschikte stammen, waardoor het leveren van lengtes van 500 cm of langer ook dit jaar een uitdaging blijft. Datzelfde geldt voor de beschikbaarheid van 22 mm en dunnere maten. Doordat wij, bij alles wat we doen, de focus hebben op het leveren van kwaliteit zijn we gaan samenwerken met een Duitse zagerij. We ontvangen veel positieve reacties van klanten over deze kwaliteit en zijn door deze samenwerking helemaal klaar voor het buitenseizoen. Maar – let op – trek op tijd aan de bel wanneer je plannen hebt om met Douglas aan de slag te gaan.”

Plaatmateriaal

“Vanuit diverse importeurs komt het signaal dat de vraag naar plaatmateriaal groter is dan het aanbod. Daardoor zijn het afgelopen jaar de prijzen verhoogd en is de verwachting dat deze prijsstijging dit jaar doorzet. Deze prijsverhogingen gelden voor alle soorten plaatmateriaal; van hardhout tot underlayment en van berken tot okoume. Ook de prijs van berken betonplex en berken CP/CP zit – vanwege de oorlog tussen Rusland en Oekraïne – weer in de lift. Op dit moment is het hoogst onzeker wat er beschikbaar komt uit Oost-Europa.

Ook populier multiplex – in Nederland de meest gebruikte aftimmerplaat – is vorig jaar 25% duurder geworden en komt daarmee bijna op hetzelfde niveau qua prijs als de goedkoopste okoume-plaat.
Maar dat is niet alles. Constructieplaten zijn onderhevig aan prijsschommelingen en ook die zijn duurder geworden. Vorig jaar was OSB – de goedkoopste constructieplaat – op een bepaald moment zelfs duurder dan Fins Vuren Underlayment. Inmiddels is er een tekort aan lijm aan het ontstaan. Het basisproduct melamine is inmiddels vier keer zo duur geworden. Dat heeft natuurlijk invloed op de productie en de prijs. Bij MDF, OSB en Okoume multiplex is er meer vraag dan aanbod en dat vertaalt zich in stijgende prijzen.

Daardoor zijn we voortdurend op zoek naar kwalitatief minimaal gelijkwaardige producten die gunstiger geprijsd zijn. Op het juiste moment inkopen is een sport geworden. Wij doen er dan ook alles aan om onze klant te voorzien van marktinformatie en van producten met de meest gunstige prijzen. Daarbij zorgen wij voor voldoende voorraad zodat we bijvoorbeeld ook de op dit moment moeilijk te verkrijgen Radiata pine-achtigen uit voorraad kunnen leveren. Wij proberen bij de constructieplaten ver vooruit te denken en kunnen daardoor snel anticiperen op vraag en aanbod. Vraag gerust eens naar de mogelijkheden.”

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? André en zijn collega’s staan je graag te woord.

Terug naar overzicht