X
  • Gemakkelijk in huis
  • Altijd op voorraad
  1. Home  »  
  2. Wiki  »  
  3. Categorie: Aannemers  »  
  4. Kozijnhout

Kozijnhout - Aannemers

Kozijnen zijn een heel belangrijk onderdeel van een woning of een pand. Met de juiste kozijnen geef je een pand een eigen karakter en uitstraling. Hoewel kozijnen tegenwoordig uit veel verschillende materialen kunnen bestaan, blijven houten kozijnen mateloos populair. Houten kozijnen hebben een natuurlijke en warme uitstraling en kozijnhout is gemakkelijk te bewerken. Hoewel het verven, lakken of beitsen van houten kozijnen niet door iedereen gewaardeerd wordt, zijn houten kozijnen mede hierdoor volledig aan de stijl van de woning aan te passen. Wil je kozijnhout kopen, dan zijn er enkele aspecten waar je op moet letten.

Houtsoorten voor kozijnhout

Welke houtsoort je gebruikt voor kozijnhout is één van de belangrijkste keuzes. Buitenkozijnen staan voortdurend bloot aan de weersomstandigheden. Om de levensduur van kozijnhout te garanderen is de houtsoort van belang. Hoewel vurenhout van zichzelf geen duurzaam hout is, wordt het in Nederland erg veel gebruikt voor kozijnhout. Echter, wanneer vurenhout behandeld wordt, kan het een duurzaamheidsklasse krijgen dat gelijk is aan hardhout. Grenen kozijnhout is zeer geschikt voor binnenkozijnen. Ook grenenhout is geen duurzaam hout, maar binnen heeft het weinig te lijden. Hardhout is het beste kozijnhout dat er te krijgen is. Het is zeer sterk en duurzaam kozijnhout dat minimaal 30 jaar meegaat.

Geprofileerd kozijnhout

Als aannemer ben je vast in staat om van kozijnhout je eigen kozijnen te maken, maar geprofileerd kozijnhout maakt het je wel gemakkelijker. Het vergt veel werk als je zelf nog alle kozijnhout profielen in je kozijnhout moet maken. Daarnaast moet je een keuze maken voor vlakke of verdiepte kozijnhout profielen. Daarbij wordt meestal voor verdiepte profielen gekozen, omdat dit beter bij de uitstraling van Nederlandse woningen past.

Kozijnhout maten

Ga je kozijnhout kopen, dan zijn de kozijnhout dorpels meestal in standaard afmetingen te verkrijgen. De buitenste dorpels hebben een standaard afmeting van 67x114 millimeter. Maak je in het kozijn gebruik van een tussendorpel? Dan is de standaard afmeting van het kozijnhout 90x114 millimeter. Met een dergelijke maat tussendorpel ontstaat er een sterke constructie.

Geplaatst in
Categorie: Aannemers