X
  • Gemakkelijk in huis
  • Altijd op voorraad
  1. Home  »  
  2. Wiki  »  
  3. Categorie: Aannemers  »  
  4. Kozijnhout vuren

Kozijnhout vuren

Vuren kozijnhout wordt het meeste gebruikt voor kozijnen in Nederland. Vurenhout is een naaldhout dat vooral afkomstig is van fijnsparren uit Noord-Europa. Deze bomen groeien langzamer en daardoor ontstaat er een betere kwaliteit houtkozijn vuren. Vuren kozijnhout is geel tot bruin van kleur, maar zal door blootstelling aan de zon verkleuren. Kozijnhout vuren is een relatief goedkope houtsoort en zeer gemakkelijk te bewerken. Niet voor niets wordt kozijnhout vuren hierdoor het meest toepast in Nederlandse kozijnen. Let er wel op dat vuren kozijnhout is gecertificeerd met het FSC keurmerk. Je bent er dan zeker van dat het hout uit verantwoord beheerde bossen afkomstig is. Voor consumenten is hout met het FSC keurmerk tegenwoordig een erg belangrijke eis.

Duurzaamheid van vuren kozijnhout

Van nature is vuren kozijnhout niet zo heel duurzaam. Het valt dan ook onder duurzaamheidsklasse 4 of 5. Dit houdt in dat kozijnhout vuren in onbehandelde toestand een levensduur heeft van minder dan 10 jaar. Vurenhout is namelijk erg gevoelig voor houtrot. Het is daarom noodzakelijk dat als je vuren kozijnhout gaat aankopen, te maken hebt met behandeld vurenhout. Er zijn verschillende methodes om kozijnhout vuren te behandelen, maar meestal zal dit gebeuren door thermische of chemische modificatie. Behandeling zorgt ervoor dat insecten in het hout de behandeling niet overleven en dat vocht niet meer in het hout kan trekken. Hierdoor ontstaat er vuren kozijnhout met een duurzaamheidsklasse 2 of zelfs 1 en doet het niet onder voor hardhout.

Toepassingen kozijnhout vuren

Doordat kozijnhout vuren is behandeld en dus veel duurzamer wordt, kan het toegepast worden voor zowel binnenkozijnen als buitenkozijnen. Onbehandeld vuren kozijnhout daarentegen, kan beter niet gebruikt worden voor buitenkozijnen. Hiervoor is dit hout gewoonweg niet duurzaam genoeg en zul je binnen enkele jaren de buitenkozijnen weer moeten vervangen. Kies daarom bij je keuze voor vuren kozijnhout altijd voor behandeld vurenhout, zodat je relatief goedkoop een zeer duurzame houtsoort hebt.

Geplaatst in
Categorie: Aannemers