X
  • Gemakkelijk in huis
  • Altijd op voorraad
  1. Home  »  
  2. Wiki  »  
  3. Categorie: Aannemers  »  
  4. EPS en XPS platen

EPS en XPS platen

Het gebruik van isolatieplaten als isolatiemateriaal wordt steeds meer toegepast. Isolatieplaten zijn gemakkelijk aan te brengen, zijn zeer sterk en hebben een hoge isolatiewaarde. Daarbij speelt ook een rol dat er geen chemische stoffen vrijkomen bij het plaatsen van de isolatieplaten en dat de isolatieplaten recyclebaar zijn. Twee van de meest gebruikte isolatieplaten zijn EPS en XPS isolatieplaten.

EPS isolatie

EPS isolatie is een afkorting van geëxpandeerd polystyreen. Dit klinkt moeilijk, maar het materiaal is over het algemeen bekend als piepschuim. Iedere kubieke meter EPS isolatie bevat zo’n 10 miljoen bolletjes piepschuim. Gaan we nog dieper inzoomen, dan zie je dat elk bolletje piepschuim weer bestaat uit zo’n 3.000 minuscule gesloten cellen die gevuld zijn met lucht. Hierdoor bestaat één plaat EPS isolatie uit ongeveer 98% lucht. Droge en stilstaande lucht is een zeer goede isolatie en maakt de platen EPS isolatie erg licht in gewicht. De piepschuimbolletjes van EPS isolatie worden ook veel gebruikt voor het na-isoleren van spouwmuren.

XPS isolatie

XPS isolatie staat voor geëxtrudeerd polystyreen. Ook XPS isolatie bestaat uit piepschuim, maar is van een hogere kwaliteit. Hierdoor zijn XPS isolatieplaten bijvoorbeeld te gebruiken om langs de buitenzijde een plat dak te isoleren of onder de grond om funderingsmuren te isoleren. Ook in sterkte is XPS isolatie veel sterker dan EPS isolatie. Dit is ook de reden dat XPS isolatie veel gebruikt wordt als isolatie in parkeergarages. XPS isolatie is zeer goed bestand tegen vocht en tegen schimmelvorming. Ook XPS isolatie bestaat uit zeer lichte isolatieplaten die gemakkelijk zijn te plaatsen en ze zijn volledig recyclebaar.

EPS isolatie of XPS isolatie gebruiken?

Of je nu EPS isolatie moet gebruiken of XPS isolatie, is vooral afhankelijk van waar het toegepast moet worden. Voor normaal gebruik voldoet EPS isolatie in de regel altijd. EPS isolatie is daarentegen iets minder bestand tegen lucht en vocht. Wil je een vochtige ruimte isoleren, dan is het aan te raden om XPS solatie te gebruiken. XPS isolatie is beter bestand tegen vocht, heeft een hogere druksterkte en is daarom ideaal om te plaatsen in vochtige ruimtes, zoals kelders, kruipruimtes en onder funderingsmuren.

Geplaatst in
Categorie: Aannemers