X
  • Gemakkelijk in huis
  • Altijd op voorraad
  1. Home  »  
  2. Wiki  »  
  3. Categorie: Aannemers  »  
  4. Bouwstaalmat

Bouwstaalmat

In vrijwel alle nieuwbouwwoningen en panden in Nederland wordt gebruik gemaakt van beton. Beton is sterk materiaal dat gemakkelijk aan te brengen is en relatief snel droogt. Het wordt toegepast voor zowel de wanden als de vloeren. Als je een betonnen vloer gebruikt, mag je er verzekerd van zijn dat het grote drukkrachten aankan. Maar naast drukkrachten staat beton ook bloot aan trekkrachten. Drukkrachten komen van boven, maar trekkrachten is het uit elkaar trekken van het beton en hier kan beton wel gevoelig voor zijn. Om toch ook deze trekkrachten te kunnen opvangen, wordt er gebruik gemaakt van bouwstaalmatten.

Het gebruik van een bouwstaalmat

Bouwstaalmatten zijn in verschillende afmetingen te verkrijgen. Zo kun je bouwstaalmatten altijd in de maten krijgen die jij wenst. Meestal zijn bouwstaalmatten 8mm de standaard dikte voor het vlechtwerk. Dit is sterk genoeg voor de meeste soorten beton en wat ook belangrijk is: de bouwstaalmat kan dan gemakkelijk gebogen en geknipt worden. Wat opvalt aan de stalen draden van een bouwstaalmat is dat ze altijd geribbeld zijn. Dit is niet voor niets. Dit zorgt voor een optimale aanhechting tussen het beton en het staal. Ook de chemische samenstelling van zowel het beton als de bouwstaalmatten matchen goed met elkaar, waardoor een bouwstaalmat zonder problemen gebruikt kan worden in beton.

Bouwstaalmat gegalvaniseerd

Vaak zie je dat bouwstaalmatten licht zijn aangeroest. Dit kan noodzakelijk zijn om een nog betere hechting met het beton te krijgen. Maar echt doorroesten mag natuurlijk niet. Het staal kan dan breken en daarmee ook het beton. Om roestvorming aan de bouwstaalmat te voorkomen kun je een bouwstaalmat gegalvaniseerd aanschaffen. Deze bouwstaalmatten zijn verzinkt om roestvorming te voorkomen. Je hebt dus een keuze uit een onbehandelde bouwstaalmat en een bouwstaalmat verzinkt. Vooral in ruimtes waar veel met vocht wordt gewerkt is een bouwstaalmat gegalvaniseerd zeer aan te bevelen.

Geplaatst in
Categorie: Aannemers